Alagadi Plajı: Güneş, Deniz ve Kaplumbağalar

Kıbrıs’ın çekim objeleri arasında öne çıkan sayısız plajlarıdır. Bunların en bilindiği ise Alagadi’dir. Alagadi plajı yazları harikadır. Temiz, aileler için ideal bir plaj olup girişi ücretsizdir. Dilediğiniz plaj gereçlerinizle gelip dilediğiniz alana yayılıp, yiyieceğinizi ve içeceğinizi özgürce tüketebilirsiniz. Ayrıca plajın suyu çok temiz ve berraktır.

Alagadi, aynı zamanda Yeşil kamplumbağalar ile Caretta Caretta olarak da bilinen Logger Head kaplumbağalarının üreme alanıdır. Bu kaplumbağalar, nesilleri tehlikede olan canlılardır. Alagadi plajını ziyaret ederek, bu canlıları kendi doğal habitatlarında görme şansını elde etmiş olursunuz; gece kumsala çıkıp yumurtlamaları, ve yumurtaların çatlayıp yavruların denize gidişi gibi. Bu muhteşem manzaraları mutlaka görmelisiniz.

Her yaz, Kuzey Kıbrıs Kaplumbağa Koruma Derneği, ilgilenenler için, kaplumbağaları izleme turları düzenlemektedir. Bu geziler ücretsizdir; ancak kaplumbağalar için bağışta bulunabilirsiniz. Geçen yaz, plajı arkadaşlarımla ziyarete gittim ve bebek kaplumbağaların denize bırakılışlarını izledim. Bu olayı kamera ile görüntüleyip adına “Zafer Yürüyüşü” dedik.  Ziyaret tam anlamıyla bir şölene dönüştü.

Ancak, normal bir ziyaret şöyle olur: Dişi kaplumbağalar gece yumurtlamak için sahile gelir. Gözlemciler akşam 20:00 / 20:30 arası gözlemlerine başlarlar. Güneş henüz batmamış olur, bu sebeple hava halen aydınlıktır. Tüm izleyiciler barakada toplanır. bu barakada İngiltereden gelen gönüllü öğrenciler yaşamaktadırlar. İlk olarak ziyaretçilere kaplumbağaların yaşamı ile ilgili bilgilendirici videolar izletilir. Daha sonra aşağıya kumsala gidilir ve kaplumbağalar beklenir. Bir kaç saat sonra, dişilerin yumurtlamaya başladıkları haberi gelir. Bu turlar bir kaç saat sürebilir. Ancak ziyaretçiler, zamanın nasıl akıp gittiğinin farkına varmazlar. Kaplumbağaların denizden gelip çukur kazmaları, yumurtlayıp üzerlerini kapatmaları ve geriye, denize gidişlerini izlersiniz. Tüm bunları izlerken çok sessiz olursunuz.

Sonuç olarak bu deneyimden oldukça keyif alabilirsiniz. Bir sonraki tatilinizde gidip gözlerinizle görün. Konaklama konusunda yardıma ihtiyacınız varsa Kıbrıs Aşkına‘yı Ziyaret edin.

Yazar hakkında Tüm yazıları gör Yazarın websitesi

Uzoma Jaja - Wachuku

Bir Cevap Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogcu bunu beğendi: