Hangi mevsim olursa olsun, yurtdışına gitmek ama yurtiçinde hissetmek isteyenlerin tercihi Kıbrıs oluyor. Ilıman iklimi, tarihi, doğal güzellikleri, sahilleriyle Kıbrıs; vizesiz, pasaportsuz sadece nüfus cüzdanı ile uçak ya da feribotla seyahat edilebilen bir turizm cenneti.
Adada idari yapılanma ilçe şeklinde. Buna göre Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti; başkent Lefkoşa, Gazimağusa, Girne, Güzelyurt ve İskele ilçelerinden oluşuyor. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin yüzölçümü 3.355 km² yani İstanbul’un yarısından biraz büyük ve gezilecek yerler arasındaki mesafe yakın olunca, iki günlük bir hafta sonu kaçamağı ülkeyi gezmeniz için yetecektir.
1. Gün
Kıbrıs’ın en çok ziyaretçi çeken noktası olan Lefkoşa’yı gezerken tarihin izlerini her an görmek mümkün.
Tarihi Büyük Han: 1572 yılında Osmanlı valisi tarafından yaptırılan handa; restoranlar, kafeler ve el sanatları dükkânları bulunmakta.
Selimiye Camii: Ada Osmanlılar tarafından alındıktan sonra St. Sophia Katedrali camiye çevrilmiş yapı önemli gotik mimari örneklerinden biri.
Tarihi Bandabulya Çarşısı: Çarşıda Kıbrıs’a özgü yiyecek, içecek, baharat, sebze ve meyveler bulunabilir.
St. Nicholas Kilisesi (Bedesten): Bizans Kilisesi olarak yapılan bina, Osmanlılar döneminde çarşı ve depo olarak kullanılmış.
Derviş Paşa Konağı: Müze ev olarak kullanılan konak, bugün Etnografya Müzesi olarak geçiyor.
Barbarlık Müzesi: Kıbrıs Türk Kuvvetleri Alayı’nda görevli Binbaşı Nihat İlhan’ın evi, yıllar önce yaşanan insanlık dramının bir anıtı olarak ziyaret edilebilir.
Venedik Sütunu: Tam merkezde yer alan Atatürk Meydanı’nda Venedikliler’den kalma sütun görülebilir.
Lefkoşa Surları: 1500’lü yıllardan beri ayakta olan surlar, önemli bir kültür mirası.
Girne Kapısı: Venedikliler’in adaya bıraktığı eserlerden biri olan kapı, Osmanlı zamanında gözlem kulesi olarak kullanılmış.
Yeşil Hat: Çarşıda Kıbrıs’ı ikiye ayıran Birleşmiş Milletler kontrolündeki Yeşil Hat görülebilir. Rum tarafında geçiş Türk vatandaşlarına yasakken, Kıbrıs vatandaşları kolayca giriş çıkış yapabiliyor.
Turunçgil bahçeleriyle Güzelyurt, adına yakışır güzellikler sunuyor.
Soli Harabeleri ve Tiyatrosu: Adını Atinalı filozof Solon’dan alan antik kent ve tiyatronun izleri sizleri geçmişe götürecek.
Vuni Kalesi: Kale 5. yüzyılda yerleşim birimlerinin kontrolü için yaptırılmış.
Yeşilırmak ve Yedidalga Köyleri Plajları: Balık restoranları ve plajlarıyla ünlü Yeşilırmak ve Yedidalga köyleri dinlenmek için tercih edilebilecek rotalar.
2. Gün
Turistik mekânları ve limanıyla Girne, nefes kesici başka bir ilçe.
Bellapais Manastırı: Etkileyici manzarasıyla dikkat çeken manastırda konserler de düzenleniyor.
Girne Limanı: Restoranları, barları, casinolarıyla liman en önemli eğlence merkezlerinden biri.
St. Hilarion Kalesi: Walt Disney’e ilham verdiği söylenen kale, size de ilham kaynağı olacak.
Girne Kalesi: Müze olarak kullanılan kalede, St. George Klisesi, Kırnı Mezarları, Venedik Kulesi, Luzinyan Kulesi ve Batık Gemi Müzesi bulunuyor.
Mavi Köşk: Sıradan köşklere hiç benzemeyen köşk, Kaçakçının Köşkü olarak anılıyor.
Beşparmak Dağları: Kıbrıs’ın kuzeyindeki sıradağlarda Türk tankı efsanesi, Bufavento Kalesi görüldükten sonra biraz soluklanmak için Alevkaya Piknik Alanı’na gidilebilir.
Gazimağusa da uğranılması gereken ilçelerden biri.
Salamis Harabeleri: Bronz çağı sonlarında kurulan kentin harabeleri tüm ihtişamıyla görülebilir.
St. Barnabas Arkeoloji ve İkon Müzesi: Hem mimari yapısı hem de ikonlarıyla eşsiz bir müze.
Namık Kemal Zindanı: Namık Kemal’in 3 yıl tutulduğu zindanda günümüzde yazarla ilgili belgeler sergileniyor.
Lala Mustafa Paşa Camii: Kıbrıs fatihi olarak anılan Lala Mustafa Paşa’nın adıyla anılan camii, eski St. Nicholas Katedrali.
Glapsides Plajı: Çevresinde kamp yapma imkanı da bulunan plaj sığ ve sakin bir kumsala sahip.
İskele ilçesi, Kıbrıs’ın simgesi olan Karpaz eşeklerine de evsahipliği yapıyor.
Apostolos Andreas Manastırı: Önde gelen ziyaret ve adak yerlerinden biri olan manastır, Rumlar ve Türkler tarafından kutsal kabul ediliyor.
Altınkum Sahili: Parıldayan kumlarıyla kaplumbağalarla yüzme imkanı bulunuyor.
Gezelim, görelim, yiyelim, içelim
Farklı kültürleri bünyesinde barındıran Kıbrıs, mutfağıyla da ziyaretçilerinin damağına hitap ediyor. Fırın kebabı, şeftali kebabı, kleftiko, molehiya, bulgur köftesi, pirohu, hellim böreği ve ceviz macunu gibi birçok Kıbrıs’a özgü lezzet mutlaka denenmeli, Kıbrıs kahvesi mutlaka içilmeli. Lefkoşa’da konaklama için Lefkoşa Otellerini görünüz.